Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

από τη σαχλή αξιοπρέπεια στις αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες

" Στο Αιγάλεω; Μα το Αιγάλεω βγάζει μόνο ποδοσφαιριστές και πουτάνες"...
Απόσπασμα από σαχλό παλιό αλλά και αναπαλαιωμένο ανέκδοτο


Η σαχλαμάρα, ωστόσο, δεν είχε και δεν έχει να κάνει με την αναφορά στο Αιγάλεω. Η συγκεκριμένη αναφορά στο Αιγάλεω αναπαράγει τα αυτονόητα στον τρόπο που εγχαράζεται η τοπογραφία στην κοινωνική συνείδηση. Ας μην γενικεύουμε όμως. Πρόκειται για ταξικά προσδιορισμένη αναφορά. Το -μέχρι πρότινος- παραδοσιακά "αριστερό" Αιγάλεω δεν θα έλειπε από το μετεμφυλιακό κλίμα της κατασυκοφάντησης που ενορχηστρωνόταν από την καθεστωτική ιδεολογία. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί μετανάστες που προσέδιδαν μια προοδευτική επικυριαρχία στα ήθη του τόπου δούλευαν ως οικοδόμοι, βιομηχανικοί εργάτες, "κατώτερο" προσωπικό. Αν προβληματίζεται κάποιος γιατί οι οικοδόμοι είναι παραδοσιακό προπύργιο του ΚΚΕ θα πρέπει να έχει ως δεδομένο ότι μετά τον εμφύλιο όλοι οι "κομμουνιστοσυμμορίτες" μπορούσαν να δουλέψουν μόνο στην οικοδομή. Παρόμοια και για τα άλλα επαγγέλματα. Η ευαισθησία του προλεταριοποιημένου πληθυσμού οφειλόταν στο δυνατό κοινό βίωμα της εκμετάλλευσης και της ωμής καταπίεσης. Αυτή η ευαισθησία ήταν πάντα στο στόχαστρο της κυρίαρχης ιδεολογίας κι έτσι οι αιγαλιώτες υποβιβάζονταν στο πρότυπο του ακαλλιέργητου, μπρουτάλ και αμόρφωτου εραστή των γηπέδων όπως επίσης και οι αιγαλιώτισσες στο πρότυπο της ανήθικης τυχοδιώκτισσας του πεζοδρομίου. Τα πράγματα όμως άλλαξαν στην αμείλικτη ροή του χρόνου. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι άλλαξαν προς το καλύτερο εφόσον κανείς δεν αντιλαμβάνεται πια τον υπαινιγμό για το Αιγάλεω ούτε και θα γελάσει, φυσικά, με τέτοιου τύπου άκυρα πια ανέκδοτα. Πρέπει, όμως, να σκεφτόμαστε πέρα από τα επιφαινόμενα. Αν μια σαχλή αξιοπρέπεια ακυρώνει τις συκοφαντίες της Εξουσίας και γίνεται το αντίβαρο μιας χαμένης ευαισθησίας από ένα κοινό βίωμα απέναντι στην Εξουσία, τότε η σαχλαμάρα δεν προκαλεί τον γέλωτα γιατί σαχλαμάρα γίνεται η ίδια μας η ζωή. Η απώλεια της "αριστεροσύνης" στο Αιγάλεω δεν σημαίνει ότι έχουν πάψει να υπάρχουν αριστεροί στο Αιγάλεω. Η απώλεια της ευαισθησίας απέναντι στην εκμετάλλευση και την καταπίεση στο Αιγάλεω δεν σημαίνει ότι έχουν πάψει να υπάρχουν εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι στο Αιγάλεω. Απλά, οι αριστεροί δεν σημαίνει ότι είναι και προοδευτικοί. Όπως και ότι οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι δεν εκδηλώνουν καμία ευαισθησία. Το ξερίζωμα κάθε συλλογικού κοινωνικού ιστού, που εξελίσσεται σε όλο το καπιταλιστικό έδαφος ανεξάρτητα τοπικών ιδιωμάτων, ειδικά στο Αιγάλεω είχε να κάνει πολύ δουλειά. Δεν είναι μόνο η αλλαγή στην κοινωνική δομή που είχε να κάνει με μετάβαση από ένα πρώιμο προλεταριακό καθεστώς σε μια μικροαστική -παραδοσιακού αλλά και σύγχρονου τύπου- μορφή. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, όπως συνέβη και αλλού, ως ένας απλός μετασχηματισμός που θα οδηγούσε ομαλά στην κοινωνία της συναίνεσης. Η πορεία, όμως, προς την συναίνεση στο Αιγάλεω πέρασε και περνάει από μια πορεία αυστηρού κοινωνικού ελέγχου και καταστολής.
Στη διάρκεια του πασοκικού "τώρα οι αγώνες δικαιώνονται" διαλύθηκαν εστίες ενεργητικής αλλά και παθητικής αντίστασης σε γειτονιές και πλατείες με την χρησιμοποίηση της αστυνομίας, της πολεοδομικής ανάπλασης, της επιβολής από τους κοινωνικούς χειραγωγούς των κανόνων πολιτικής νομιμότητας, την εμπέδωση της μικροαστικής ηθικής, την οριοθέτηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την εξορία των διαφορετικών και των αποκλεισμένων. Και δεν διαλύθηκαν απλώς αλλά η κυριαρχική απαίτηση να μην μπορέσουν ποτέ να αναγνωρίσουν το εαυτό τους ξανά στην Ιστορία ήταν το κομβικό μεγαλεπίβολο έργο. Έργο που επικυρώθηκε δυναμικά με την αποκάλυψη του κρατικοκαπιταλιστικού ψεύδους στο ανατολικό μπλοκ. Τα τελευταία χρόνια όσο και να επιχειρείται να καθιερωθεί η κοινωνία των πολιτών ως χειραγωγημένη ανασύνθεση του συλλογικού ιστού από την Κυριαρχία, δεν γίνεται κατορθωτό. Μέσα σε αυτήν ακριβώς της συνθήκη απαιτείται η καταλυτική παρέμβαση όλων των ανθρώπων της περιοχής που έχουν διάθεση να παλέψουν για την ελευθερία τους. Σε αυτήν την προοπτική, εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που θα ανασυνθέσουμε τον συλλογικό κοινωνικό ιστό στην περιοχή και όχι οι εξουσίες στο όνομά μας. Και απαραίτητο μέρος για την ανασύνθεση του συλλογικού σε αντιεξουσιαστική βάση είναι η επίθεση στους μηχανισμούς κοινωνικοποίησης, στην ιδεολογική, νομική και ηθική βάση των θεσμικών κανόνων που παράγουν και αναπαράγουν την υποταγή και τον εξανδραποδισμό μας. Δεν μπορούμε να καμωνόμαστε ότι ανασαίνουμε την ώρα που ασφυκτιούμε, την ώρα που μας παίρνουν την ανάσα μας και μας την δίνουν πίσω με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Ελευθερία εδώ και τώρα, παντού και πάντα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτό το πέρασμα από το πρώιμο προλεταριακό καθεστώς σε μια μικροαστική μορφή, θεωρώ, πως ίσως και να είναι ο βασικός λόγος για την έλλειψη αντιστάσεων στις γειτονιές των μητροπόλεων. Ο κοινωνικός έλεγχος και η καταστολή παίζουν σαφώς καθοριστικό ρόλο αλλά αν αντιστάσεις οι οποίες συναντούν δεν ήταν απλά άνευρες ή απλές εκρήξεις οργής κάποιων νέων, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Βασικό κομμάτι της ταξικού αγώνα πιστεύω πως θα παίξει το κατα πόσο θα μπορέσει να κατανοήσει ο "μικροαστός" την πραγματική ταξική του θέση.

Ανώνυμος είπε...

Τέλη Ιουλίου, λίγο πριν την έναρξη του μεγαλύτερου καλοκαιρινού φεστιβάλ ελληνικής μουσικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Νεστώριο Καστοριάς, η Αστυνομία εισβάλει με οργανωμένη επιχείρηση σε σπίτια εμπόρων ναρκωτικών. Το "River Party" στο Νεστώριο, με 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας, συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι για camping, χιλιάδες νέους απ’ όλη την Ελλάδα στις συναυλίες του που κρατούν αρκετές ημέρες. Πρόκειται για ένα ξέφρενο party διαρκείας, το οποίο όμως λόγο του τεράστιου πλήθους και των συνθηκών που επικρατούν, γίνεται και ο παράδεισος των ναρκωτικών. Η Αστυνομία είναι αδύνατον να επέμβει, αλλά και αν επενέβαινε θα έπρεπε να συλλάβει εκατοντάδες κατασκηνωτές που ίσως έχουν κάνει χρήση. Φυσικά για απαγόρευση δεν τίθεται λόγος, καθώς το camping δεν είναι της Χρυσής Αυγής και δεν είναι επικίνδυνο για την νεολαία...

Καθώς όμως οι καταγγελίες για την τεράστια διακίνηση ναρκωτικών πλήθαιναν, η Αστυνομία έδρασε εναντίον των εμπόρων, πριν ξεκινήσει το camping και οι συλλήψεις ήταν πολλές. Μεταξύ όμως των συλληφθέντων, βρέθηκαν και όλα σχεδόν τα μέλη του αναρχικού χώρου της πόλης της Καστοριάς (που δεν είναι και πολλά), οι οποίοι ήταν έτοιμοι να προωθήσουν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης σε κατασκηνωτές. Από τα σπίτια τους, εκτός των ποσοτήτων ηρωίνης, συγκεντρώθηκαν και σχεδόν 70 χιλιάδες ευρώ, προερχόμενα από τη διακίνηση. Τσιμουδιά από όλα τα ΜΜΕ. Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν γνώριζαν τίποτα. Και οι πέντε συλληφθέντες αναρχικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις φυλακές Αυλώνας Ιωαννίνων, Θήβας και Τρικάλων. Όμως το πάθος για... τα λεφτά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά και θα νικήσει.

http://gr.novopress.info/

Ανώνυμος είπε...

Αν βρε κακόμοιρα ασπόνδυλα!!
Εν μέσω θέρους έχετε ονειρώξεις περί άγριων καταδιώξεων αναρχικών που μάλιστα είναι και έμποροι ναρκωτικών... Από απλοί χρήστες και πρεζάκια, αναβαθμιστήκαμε πλέον σε εμπόρους.
Την εμμονή σας, πάντως, του να βλέπετε παντού τριγύρω σας αναρχικούς πρέπει να την προσέξετε ιδιαιτέρως! Δεν τιμούν και πολύ το άριο και αψεγάδιαστο πνεύμα σας τέτοιου είδους εμμονές και αναρχο...φοβίες!

Αλλά ας έρθουμε και στην είδησή σας. Περιμένω με ανυπομονησία τις πηγές από τις οποίες πληροφορηθήκατε ότι οι συλλήψεις, που πράγματι έγιναν, ήταν συλλήψεις αναρχικών! Και από την απάντησή σας σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα υπάρχουν 3 πιθανά συμπεράσματα:

1) Η σχετική πηγή υπάρχει (ή έστω η είδηση περί σύλληψης ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ εμπόρων ναρκοτικών επιβεβαιώνεται και από κάπου αλλού εκτός των διάφορων φασιστομπλόγκ σας) και μάλιστα σε αυτή αναφέρονται ΚΑΙ τα ονόματα των συλληφθέντων (στο κωλοσάιτ που δίνετε από κάτω γράφετε και τα ονοματεπώνυμα των συλληφθέντων) και συνεπώς εγώ είμαι γκαβός που τόση ώρα ψάχνω και δεν βρίσκω.

2) Πηγή δεν υπάρχει και οι συλλήψεις δεν ήταν αναρχικών, οπότε για άλλη μια φορά αν ζούσε ο Γκέμπελς θα ήταν περήφανος για τα πνευματικά του παιδιά...

3) Πηγή δεν υπάρχει αλλά εξακολουθείτε να χτυπιέστε ότι οι συλλήψεις ήταν αναρχικών οπότε μπορούμε να είμαστε πλέον ιδιαίτερα πεπεισμένοι για τις καλές εσωτερικές σας σχέσεις με την Ελληνική Αστυνομία... Τόσο καλές που προτίμησαν να αποκαλύψουν μόνο σε εσάς το πολιτικό φρόνημα και τα ονόματα των συλληφθέντων και όχι στους φίλους τους τους δημοσιογράφους!!!

Διαλέγετε και παίρνετε!

Ανώνυμος είπε...

το blog σας σύντομα θα πέσει....

Ανώνυμος είπε...

απορια:το ιστολογιο θα πεσει(κρυος ιδρωτας με ελουσε απο το φοβο μου!) επειδη ξεβρακωνει τους εθνικιστακους και δε μπορειτε να μαζεψετε τα ασυμμαζευτα,η μηπως επειδη νομιζεις πως ριχνοντας μια σελιδα(η ομοια σφαζοντας δυο τρεις,καιγοντας ενα στεκι,κ.ο.κ..),θα σταματησεις τη δραση μας;
και γιατι δε το ριχνεις,και λες θα πεσει;τι σοι μαχιμια ειστε;προαναγγελεις την αποτυχια σου,η περιμενεις να δειξουμε σωφροσυνη και να παρουμε παλι τον "ισιο δρομο" της εθνικης καθαροτητας;
τα κουβαδακια σου και σ'αλλη παραλια...

Σύντομο ανέκδοτο:

Σύντομο ανέκδοτο:
Φεύγουν οι πυλώνες της ΔΕΗ από το Αιγάλεω