Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Λεηλασία του ρημαγμένου Θριάσιου


Έχει ανακοινωθεί για αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην ανατολική είσοδο της Ελευσίνας που καλείται από την Επιτροπή Αγώνα. Δημοτικές αρχές, μαζικοί φορείς και κάτοικοι πρόκειται για μια ακόμη φορά να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την σχεδιαζόμενη λεηλασία του τόπου τους. Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθωθεί η επιθυμητή ανάσχεση της καπιταλιστικής επιθετικότητας στο Θριάσιο. Η λογική των αντισταθμιστικών μέτρων που κάθε φορά επικαλούνται οι τοπικές αρχές και η αναπτυξιολάγνα λογική των καθεστωτικών αριστερών οργανώσεων έχουν οδηγήσει κάθε προσπάθεια ακύρωσης των σχεδίων των αφεντικών της περιοχής σε αδιέξοδο. Στην χτεσινή συνέντευξη τύπου "τόσο ο νομάρχης όσο και οι δήμαρχοι εξήγησαν ότι δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη, όταν όμως γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία". Αν είναι δυνατόν! Οι άνθρωποι αυτοί μετά από τόσα χρόνια και σαφή δείγματα αμετανότητης λεηλασίας του Θριάσιου από το κράτος και τα αφεντικά ακόμη μιλάνε για "ανάπτυξη με σεβασμό".
Η κατάσταση στο Θριάσιο εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα ανεκτά επιβιοτικά όρια από κάθε άποψη. Τα καινούργια δολοφονικά περιβαλλοντοκτόνα σχέδια των αφεντικών "εξάγουν" πλέον επιθετικά το πρόβλημα από το Θριάσιο προς ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Οι αντιστάσεις μέσα στην νέα συνθήκη δεν μπορούν παρά να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις των έως τώρα αδιέξοδων πρακτικών που στην ουσία διαχειρίζονταν το πρόβλημα. Όταν ο νομάρχης δηλώνει: "το έγκλημα που συντελείται στην Δυτική Αττική ξεφεύγει από τα στενά τοπικά όρια. Η μόλυνση δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτό που σήμερα καταστρέφει τη Δυτική Αττική, πολύ σύντομα θα αποτελέσει μέγα κίνδυνο για όλο το λεκανοπέδιο" είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο να προσδοκεί σε μια απλή ποσοτική ενίσχυση της αντιπολιτευτικής του ρητορείας. Κανείς πια δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον κύριο λόγο που του έδινε η δήθεν αμεσότητα ενός προβλήματος το οποίο περιοριζόταν στα φυσικά του όρια. Το πρόβλημα επεκτείνεται προς το λεκανοπέδιο και
η απόφαση είναι μία: τα καινούργια σχέδια δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεταφορά μαρτυρίας από το αθηναϊκό indymedia. Η συγκέντρωση είχε περίπου 2.000 άτομα, η βροχή λειτούργησε αποτρεπτικά για μεγαλύτερη συμμετοχή και η συναυλία έγινε κανονικά.

Ναι κοσμο ειχε, οχι αναλογο της καταστασης βεβαια, αλλά κατα το πλειστον ηταν σχολεια κι αυτο πρεπει να προβληματιζει. Ειναι παγια τακτικη να σουρνουν τα παιδια που αλλο που δε θελουν να χασουν μαθημα για να υπαρχει μαζικοτητα. Κατα τα αλλα ομως κρατουν με τον τροπο τους τον κοσμο -και επομενως και τα παιδια- απ εξω. Αλλά γενικοτερα οι κινητοποιησεις βασιζονται σε επιτροπες πουλημενων (που θα τα ξαναπουλησουν οπως και παλιοτερα) και στις νομαρχιες και δημοτικες αρχες(εδω δε σχολιαζω καν). Ο κοσμος απο τα κατω δεν εχει καποια ιδαιτερη συμμετοχη αφενος γιατι καποιοι αδιαφορουν ή δεν αγαπουν αυτον τον τοπο κι αλλοι γιατι οσμιζονται πολιτικα παιχνιδια σε ενα τοσο σοβαρο ζητημα. Μιλαμε για τις κλασικες επιτροπες αγωνα με τους επαγγελματιες αγωνιστες.

Σε αυτη την περιπτωση σε κινητοποιησεις σαν τη σημερνη θα ηταν χρησιμα εστω και λιγα γιαουρτια σε καποιους απο τους παρευρισκομενους. Ορισμενοι "αγωνιστες'' ισως κωλυονται λογω κομματικου καθηκοντος, συμμαχιας διατηρωντας τον πολιτικο πολιτισμο τους. Ευχαριστω δε θα παρω

Πραγματικα, λυπαμαι που δεν υπαρχει καμια πρωτοβουλια "απο τα κατω" σε αυτες τις περιοχες και που ολα γινονται χερι-χερι με τους "αρχοντες" (ή και τους επιδοξους αρχοντες). Έτσι παιρνουν κεφαλι κατι ξυριζες*. Καλη ωρα απο πανω...

*η ελευσινα κλεινει δευτερη νεκρη διαχειριση ΣΥΝ παρεα με ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

Από την ίδια γάργαρη πηγή του indymedia και μία άλλη ενδεικτική καταγραφή της συγκέντρωσης-συναυλίας στην Ελευσίνα. Για να έχουμε εικόνα το πόσο χειραγωγούν τις αυθόρμητες φωνές κι αντιστάσεις αυτοί που κάθε φορά αναλαμβάνουν να ορίζουν τα πλαίσια διαμαρτυρίας, κόμματα, δήμαρχοι, νομάρχες κτλ.
Οι αντιστάσεις από τα κάτω, όπως αναφέρει κι ο-η προηγούμενος-η, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτούς τους μηχανισμούς χειραγώγησης, κι αναλόγως να τοποθετηθούν στην πραγματικότητα, οξύνωντας την αντιθεσμική κι αδιαμεσολάβητη αντιπαράθεση με τα σχέδια περαιτέρω λεηλασίας του ρημαγμένου Θριασίου.

...

[Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ακούσθηκαν διάφορα… «εξτρεμιστικά» από τα στόματα των τραγουδιστών… απευθυνόμενοι στο μαθητόκοσμο που είχε σχηματίσει ασφυκτικό κλοιό γύρω και πάνω στην εξέδρα.

«Καλά είμαστε εδώ, αρκεί όμως αυτό… η πρέπει να πάτε να αρχίσουμε να πάμε να τους βάζουμε τίποτις μπόμπες μπας και καταλάβουν» ήταν η ερώτηση από την εξέδρα που ακούσθηκε από τα ηχεία.

Για λίγα δευτερόλεπτα έπεσε μια μουγκαμάρα… Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι πάγωσαν στο άκουσμα της ιδέας. Οι μαθητές απάντησαν με χειροκροτήματα σφυρίγματα και ανάλογα συνθήματα… ενώ ο τραγουδιστής… έσπευδε να συμπληρώσει… « ε καλά τώρα μην πανικοβάλλεστε, πλάκα κάνουμε ένα αστείο είπαμε…»

Η συναυλία που κράτησε δυο τουλάχιστον ώρες… πραγματοποιήθηκε με βροχή.]

Σύντομο ανέκδοτο:

Σύντομο ανέκδοτο:
Φεύγουν οι πυλώνες της ΔΕΗ από το Αιγάλεω