![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6EEW7lfO1RAtvoUeBrKf6gieGN8xJf0JmZN4uPXlr7x-lxHxhC00U9QGhtkcE96K-6RRDM2Z4tYjbnIaRLGq8Fcjxcy6prnTvLF_xVut2H_ZgVYevLItGdkSFUpD7QSZHkGehct8gc3A/s400/dimoto.gif)
Προς το παρόν, και ενώ ο Δήμος Αιγάλεω παραγγέλνει "στολές και είδη εξοπλισμού" για το εκτελεστικό του τμήμα, ο γειτονικός Δήμος Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος πρόσφατα παρέδωσε λαμπρά παραδείγματα κοινωνικού ρατσισμού, προχωράει μερικά βήματα πιο πέρα. Αποφάσισε την ίδρυση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας. Διαβάζουμε από το σάιτ της ΕΛΑΣ:
"Κύρια αποστολή αυτού του νεοεισαχθέντος στην Ελλάδα θεσμού είναι η καταγραφή και η μελέτη της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και η σχεδίαση, η οργάνωση, ο συντονισμός και η εφαρμογή από τους κοινοτικούς φορείς πρωτοβουλιών, κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας ιδίως εγκληματικότητας. Τα τοπικά ΣΠΕ αποσκοπούν στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντεγκληματικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών. Πρόκειται στην ουσία, για όργανα μιας πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ κράτους και των Ο.Τ.Α., των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, των κοινωνικών φορέων, αλλά και των ιδίων πολιτών, που φιλοδοξούν να εμπεδώσουν, μέσα από τη συμμετοχή, τη δημόσια ασφάλεια στην καθημερινή ζωή".
Με δεδομένη την ιστορική κοινωνική εμπειρία τέτοιων θεσμών "συνεργασίας" μπορούμε να μιλήσουμε με σαφήνεια για διεύρυνση, θέσμιση και νομιμοποίηση του κοινωνικού χαφιεδισμού σε αυτό που το κράτος ορίζει κάθε φορά ως "δημόσια τάξη". Εξάλλου, τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα:
"Η θέσπιση και η λειτουργία των τοπικών ΣΠΕ επιβεβαιώνει την αλλαγή που επιτελείται σταδιακά στην Ελλάδα ως προς την παραγωγή της δημόσιας ασφάλειας και υποδεικνύει την ανακατανομή των ρόλων στη διαμόρφωση της αντεγκληματικής πολιτικής. Το κράτος έχει την αρμοδιότητα της χάραξης και εφαρμογής των γενικών κατευθύνσεων της αντεγκληματικής πολιτικής και της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί φορείς, η τοπική αστυνομία και οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στη σχεδίαση και εφαρμογή πολιτικών πρόληψης σε τοπικό επίπεδο."
Η λειτουργία του Τοπικού ΣΠΕ ήδη στον Δήμο Κορυδαλλού και η επέκτασή του στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας διαμορφώνουν ένα κλίμα κοινωνικού θέσφατου που θα θελήσει αυτονόητα να περάσει στην γειτονιά μας. Αύριο Παρασκευή 18 Ιούλη στις 8μμ, έχει καλεστεί συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Ελεούσας στην Αγία Βαρβάρα από δημοτικές κινήσεις της Αγίας Βαρβάρας, του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου, συγκέντρωση εναντίωσης στην ίδρυση του τοπικού ΣΠΕ. Ας έχουμε πάντα κατά νου ότι μετά από μεγάλες και δυναμικές αντιδράσεις ο δήμαρχος Βύρωνα δεν κατόρθωσε να στήσει τοπικό ΣΠΕ.
Θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση εκ του σύνεγγυς...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου